Az államháztartás központi alrendszerének 2013. október havi többlete 61,4 milliárd forint volt. A kormány várakozásainak megfelelnek a központi költségvetés október végi pénzforgalmi adatai. A mostani és a következő hónapokra várt bevételek és kiadások – a decemberi hónapra előre jelzett igen jelentős többlettel együtt – alátámasztják, hogy teljesülni fog az idei 3% alatti hiánycél.

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. október havi többlete 61,4 milliárd forint volt. A központi költségvetés 24,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 15,3 milliárd forintos többlettel zártak októberben. Így az államháztartás központi alrendszerének 2013. október végi hiánya 887,7 milliárd forint lett.

A kiadások és bevételek összehasonlításakor figyelembe kell venni, hogy azok egymáshoz képest csúszással teljesülnek. A kormány várakozásai szerint decemberben jelentős többletbevétellel számolhat a költségvetés, ami hozzájárulhat az éves hiány elvárt szinten tartásához.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően tavaly és az idén a bevételi és a kiadási oldalt is jelentősen befolyásoló változások történtek. A bevételi oldalt tekintve, néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek bevezetése történt meg. Október végéig a 2012. évhez képest magasabb összegben teljesültek egyes adóbevételek is, ilyen például az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az illetékbevételek.

Ki kell emelni azt is, hogy az év hátralévő részében egyszeri, nagy bevételi tételek fognak még befolyni a költségvetésbe, úgymint a frekvenciahasználati-jogosultság értékesítéséből származó mintegy 100 milliárd forintos bevétel, a pénzügyi tranzakciós illeték júniusban előírt   négy ütemben történő – befizetésének második fele, az energiaellátók jövedelemadója és a társasági adó jelentős része is.

A kiadási oldalnál többletkiadást jelentett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés október végi kiadásai a tavalyihoz képest növekedtek. Ebben az évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények - pl. kórházak, fogyatékkal élőket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények - kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye. A vasúti és közúti közlekedési támogatások, a lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is meghaladták az előző évi kifizetéseket. 

A mostani és a következő hónapokra várt bevételek és kiadások alátámasztják, hogy teljesülni fog az idei 3% alatti hiánycél.